Your browser is out of date

Hanomag 1932

95 godina DEKRA

DEKRA povijest

DEKRA Kontrolna točka

Povijest DEKRA-e započinje automobilom: Deutsche Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein e.V. (German Motor Vehicle Monitoring Association) osnovan je 1925. godine u Berlinu. DEKRA od tada osigurava sigurnost. Isprva je pozornost bila usmjerena na tehničku sigurnost - prvenstveno u automobilskom sektoru. Sada, kao najveća ekspertna organizacija koja nije uvrštena na burzama, DEKRA je proširila svoje aktivnosti na mnoge različite aspekte svakodnevnog života "na putu, na poslu i kod kuće". Osim analogne funkcionalne sigurnosti, DEKRA je u potpunosti posvećena i digitalnoj sigurnosti u umreženom svijetu – na pet kontinenata. To je zato što ne postoji ograničenje sigurnosti. Saznajte više o povijesti DEKRA-e i najvažnijim prekretnicama proteklih godina u interaktivnoj vremenskoj traci.

Povijest

1925–1929
Godine 1924. industrijalac Hugo Stinnes razvija ideju o dobrovoljnoj službi tehničkog praćenja motornih vozila. Ideja se ostvaruje 30. lipnja 1925. osnivanjem Njemačke udruge za praćenje motornih vozila u Berlinu. Cilj udruge je pružiti podršku svojim članovima, poput špeditera, sa svim informacijama koje su im potrebne u vezi s automobilima. Stinnes ne može vidjeti da se njegova ideja dalje provodi – umro je u travnju 1924. Prve usluge DEKRA-e uključuju tehničke testove i savjete za članove. Prve procjene za sudove i osiguravajuća društva također se sastavljaju u ovoj ranoj fazi.

1930–1935
Godine 1930. DEKRA već upravlja sa 79 inspekcijskih centara i 52 centra za vrednovanje kako bi utvrdila procijenjenu vrijednost vozila. Nakon dolaska nacionalsocijalista na vlast 1933. godine, DEKRA slijedi svjesno neutralan smjer u odnosu na nacionalsocijalističku državu i nacističku stranku pod upravom dr. Kurta Möhringa.

1936–1938
Od 1937. GODINE DEKRA više ne može održavati svoj neutralan smjer u odnosu na nacionalsocijalistički režim i prisiljena je organizirati se unutar državne trgovinske udruge "Reichsverkehrsgruppe Kraftfahrgewerbe" (Reich Transport Group for the Motor Vehicle Industry). Godine 1938. u Pravilnik o licenciranju cestovnog prometa uvodi se odjeljak 29. godine: Uredi za registraciju mogu pozvati vozila na testiranje - posebno s obzirom na njihovu prikladnost za rat.

1939–1945
U Drugom svjetskom ratu većina inženjera DEKRA-e regrutirana je u Wehrmacht (njemačke oružane snage). Počevši od 1942. godine, žarišna točka naloga prebacuje se s pregleda vozila na procjenu štete i vremena.

1946–1953
Nakon Drugog svjetskog rata bivši inženjeri DEKRA-e nastavljaju s radom tvrtke 1946. godine. Stuttgart postaje nova lokacija sjedišta. Nakon uvođenja glavnog pregleda vozila 1951. godine, DEKRA traži priznanje kao "drugo tijelo" (institucija koja sama po sebi nije autoritet u administrativnom smislu, ali je zakonski ovlaštena igrati ulogu u provedbi zakona i pružanju javnih usluga). Ovo priznanje dodjeljuje se 1953. godine. Četiri godine kasnije DEKRA postiže "prošireno priznanje", izuzimajući članove DEKRA-e od obveze podnošenja inspekciji od strane službeno priznatog stručnjaka. Priznanjem DEKRA-e kao nadzorne organizacije, stručnjaci DEKRA-e također su službeno priznati stručnjaci od 1961. godine.

1954–1959
DEKRA 1954. pokreće "radni krug za velike vlasnike flota" kako bi se osigurala veća sigurnost i učinkovitost flote. Iste godine s radom počinje odjel za procjenu nesreća DEKRA. Stručnjaci su u stanju nadograđivati stručnost iz dugogodišnjeg rada u području procjena i procjena vozila. Godine 1956. sjedište DEKRA-e u Stuttgartu dobiva vlastitu upravnu zgradu u Heinrich-Baumann-Straße 1-3. Godinu dana kasnije i sa 60 zaposlenih, prodaja DEKRA-e premašuje milijun maraka.

1960–1964
Godine 1960. stupa na snagu revidirana verzija članka 29. pravilnika o licenciranju cestovnog prometa: Uvodi se službena inspekcijska naljepnica koja se postavlja na registarske pločice. Članovi DEKRA-e naljepnicu dobivaju izravno od DEKRA-e. Priznanjem DEKRA-e kao nadzorne organizacije, stručnjaci DEKRA-e rade i kao službeno priznati stručnjaci od 1961. godine, a glavni pregledi vozila u DEKRA-i otvoreni su za sve. Godine 1964. prvi IT sustav, IBM 421, pušten je u rad u DEKRA-i.

1965–1969
Odjel za tisak i publicitet osnovan je 1965. godine, a godinu dana kasnije objavljuje prvi broj časopisa zaposlenika "oho". Dekra podrška vozačima nudi daljnju obuku za profesionalne vozače od 1967. godine. Godine 1968. procjene nesreća prvi put se pripremaju pomoću IT-a. Iste godine prodaja DEKRA-e doseže 12 milijuna s 355 zaposlenih.

1970–1975
Od 1973. časopis "ATV. Auto, Technik, Verkehr" (automobil, tehnologija, promet) pruža informacije članovima DEKRA-e. Iste godine stvara se opis posla za profesionalne vozače i DEKRA počinje obučavati vozače. Godine 1974. u Wartu je stvoren DEKRA Akademie kao centar za obuku za sve veći broj i raspon aktivnosti obuke i profesionalnog razvoja. Sjedište DEKRA-e u Stuttgartu također nastavlja stalno rasti: 1975. godine počinju građevinski radovi na novoj glavnoj upravnoj zgradi u Schulze-Delitzsch-Straßeu u Stuttgart-Vaihingenu.

1976–1979
Godine 1978. osnovan je odjel za istraživanje nesreća. Rad stručnjaka temelji se na procjenama nesreća i uključuje bazu podataka za procjenu prometnih nesreća i provođenje testova sudara. Godine 1978. sporazum s BMW-om omogućuje inženjerima DEKRA-e da obavljaju preglede vozila izravno u ugovorenim radionicama proizvođača automobila. Dodatno se proširuje i vlastita mreža inspekcijskih centara tvrtke: DEKRA 1979. godine ima 51 inspekcijski centar u cijeloj Saveznoj Republici Njemačkoj.

1980–1985
Godine 1980. DEKRA postaje akreditirani "inspekcijski centar za sigurnost uređaja". Osim pregleda vozila, najvažnije područje rada su procjene. Godine 1981. članstvo u DEKRA-i doseglo je rekordnu razinu od preko 59.000 članova. DeKRA 1984. godine nudi usluge inspekcije i procjene u 10.000 partnerskih radionica. Od 1985. godine stručnjaci DEKRA-e također provjeravaju sigurnost dječjih igrališta.

1986–1989
S DEKRA France SAS-om DEKRA prvi put nudi preglede vozila u susjednoj europskoj zemlji, počevši od 1988. godine. Dekra se 1989. uključuje u njemačko prvenstvo u touring automobilima i od samog početka tehnički inspektori DEKRA osiguravaju sigurnost vozila. Iste godine, kao buduća studija, Eurotruck pokazuje tehničke mogućnosti kao što su senzori udaljenosti i putovanja Europom kao ambasador DEKRA-e. Godine 1989., s 3.000 zaposlenih i 62 podružnice, DEKRA ima godišnju prodaju od 441 milijuna njemačkih maraka i izrasla je u veliku uslužnu tvrtku. Dok još radi pod vladom Istočne Njemačke, DEKRA je zadužena za obavljanje usluga Kraftfahrzeugtechnische Amt (Motor transport Authority – KTA), uključujući preglede vozila i testove vozačke dozvole.

1990–1994
Godine 1990. novoosnovana DEKRA AG preuzima operativno poslovanje DEKRA e.V. U novim njemačkim državama osnovano je 27 novih podružnica DEKRA-e. Godinu dana kasnije, DEKRA ETS proširuje portfelj DEKRA-e na upravljanje kvalitetom, tehničku sigurnost, ispitivanje materijala i izgradnju. Centar za sudare u Neumünsteru nudi nove mogućnosti za istraživanje DEKRA-e u području sigurnosti na cestama. Godine 1993. DEKRA sponzorira Michaela Schumachera, a logotip DEKRA pojavljuje se u svim medijima. Iste godine DEKRA Umwelt pokreće razne usluge zaštite okoliša, poput mjerenja emisija zraka ili savjeta o sigurnosti na radu, te je uključena u privatizaciju praćenja vozila u Češkoj Republici. Godinu dana kasnije taj je angažman dopunjen dodatnim ulaganjima DEKRA-e diljem Europe u Poljskoj i Rusiji. Godine 1994. prodaja grupe iznosi više od milijardu njemačkih marki. Glavni pokretači prodaje su pregledi vozila, procjene i usluge obuke.

1995–1999
Od 1996. godine DEKRA usluge uključuju certifikaciju proizvoda i sustave upravljanja kvalitetom. Dekra je od 1997. prisutna u Italiji i Mađarskoj. Godine 1998. društva za namiru potraživanja koja su do sada samostalno poslovala diljem Europe kombiniraju se kao dio mreže za namiru potraživanja DEKRA. Do kraja 1990-ih, dekra tvrtke su prisutne u većini zemalja EU -a - s pregledima vozila, kao i procjenama, rješavanjem zahtjeva i osiguranjem kvalitete. DEKRA je također aktivna na budućem tržištu Interneta s tržištem automobila FairCar.

2000–2004
Od 2000. godine DEKRA Arbeit pomaže tvrtkama i zaposlenicima da pronađu jedni druge. DEKRA Industrial osnovana je godinu dana kasnije. DEKRA 2003. godine otvara svoj tehnološki centar na EuroSpeedwayu u Lausitzu s najsuvremenijim laboratorijem za mjerenje i ispitivanje. Iste godine DEKRA i Njemački nogometni savez (DFB) potpisuju sporazum o sponzoriranju sudaca u Bundesligi. DEKRA sponzorira vozača utrka Formule 1 Nicu Hülkenberga od 2004. godine.

2005–2009
Akvizicijom NORISKO-a 2005. godine DEKRA značajno proširuje svoje usluge industrijske inspekcije. Časopis za članove DEKRA-e "ATV. Auto, Technik, Verkehr" postaje "trans aktuell". Od 2007. godine novi DEKRA pečat kombinira sve postojeće oznake kvalitete DEKRA i od tada predstavlja prepoznatljivu oznaku kvalitete koja se koristi za razlikovanje tvrtki i proizvoda koji provjerljivo zadovoljavaju definirane standarde u smislu sigurnosti, kvalitete i održivosti, na primjer. U 2009. godini, brazilski stručnjak za procjene Volchi kupuje DEKRA. DEKRA također preuzima KEMA Quality sa sjedištem u Nizozemskoj, globalnog igrača u testiranju i certificiranju proizvoda.

2010–2014
U 2010. godini DEKRA AG poprima pravni oblik "Societas Europaea" (SE), koji se daje europskim javnim poduzećima. Godinu dana kasnije DEKRA otvara svoje azijsko sjedište u Šangaju. U 2013. godini DEKRA proširuje svoje poslovanje s pregledom vozila na međunarodnoj razini i stječe udjele u novozelandskom tržišnom lideru za testiranje vozila Na Novom Zelandu (VTNZ). U Južnoj Africi DEKRA povećava svoju industrijsku poslovnu ponudu kupnjom Raysonicsa, tržišnog lidera u ispitivanju nerazornih materijala. DEKRA 2014. proširuje svoje usluge za željeznički sektor kupnjom nizozemskog plurel B.V.

2015
DEKRA 2015. godine slavi 90 godina postojanja s vizijom da sljedećih deset godina postane globalni partner sigurnog svijeta u tri aspekta života "na putu, na poslu i kod kuće". Preuzimanjem korporacije QuieTek u Taipeiju (Tajvan), DEKRA proširuje svoj portfelj 2015. godine i jača svoju poziciju pružatelja usluga testiranja elektroničkih proizvoda i komponenti. Preuzimanjem DEKRA dovršava svoj niz usluga testiranja bežične komunikacije i elektromagnetske kompatibilnosti (EMC). Obje su ključne kompetencije za buduće trendove Industrije 4.0 i Automotive 4.0.

2016–2017
Na širem području Lisabona DEKRA otvara prvu stanicu za pregled vozila u Portugalu 2016. godine. Godinu dana kasnije u Hsinchuu (Tajvan) pušten je u rad novi laboratorij za ispitivanje automobilskih dijelova i komponenti. DEKRA potpisuje kupoprodajni ugovor za Lausitzring 2017. godine. Zajedno s Tehnološkim centrom DEKRA u Klettwitzu, tamo se stvara inovacijski centar za testiranje mobilnosti budućnosti.

2018–2019
In 2018, DEKRA Digital GmbH is established with the goal of developing data-driven business models that will enhance safety through the use of digital technologies in everyday life. In Shanghai, DEKRA opens a laboratory to monitor hazards arising from chemical reactions and the DEKRA test laboratory in Málaga is authorized to provide certification services in the areas of smart home and building automation. At the beginning of 2019, the expert organization DEKRA reorganizes its business: The global range of services is grouped into eight Service Divisions and eight regions. In 2019, DEKRA enters the vehicle inspection market in China and Chile. In the same year, DEKRA is accredited as a calibration laboratory for measuring devices in the automotive engineering sector. By cooperating with Argus Cyber Security, DEKRA strengthens its position in this safety-critical sector. At the same time, DEKRA boosts its commitment to ensuring utmost safety for two-wheeled e-mobility by opening a new testing laboratory at the main Stuttgart site for testing electromagnetic compatibility (EMC). It features testing equipment for e-bike batteries.

Sjedište DEKRA-e 2020.

Tvrtka osnovana u Berlinu kao "Deutsche Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein" (German Motor Vehicle Monitoring Association) 30. lipnja 1925. uskoro se u svakodnevnom životu naziva jednostavno "DEKRA", a prvi logotip s ovom kraticom brzo slijedi. Logotip se razvija od slova u trokutu, preko ceste koja zalazi stazom, do današnjeg zaštitnog znaka s potraživanjem. Iako su se oblik i boja razlikovali na početku, logotip je bio važan znak na putu od pružatelja usluga automobilske inspekcije do toga da postane jedna od vodećih svjetskih stručnih organizacija. Zbog sve veće internacionalizacije, diljem svijeta koristi se jedinstvena strategija s jednom robnom markom; zajedno s logotipom, to pridonosi snažnoj marki.

Dok još uvijek radi pod vladom Istočne Njemačke, DEKRA je zadužena za obavljanje usluga KTA Kraftfahrzeugtechnische Amt (Motor transport Authority) KTA. Zaposlenike KTA preuzima DEKRA, a svaku od novih podružnica podržava zapadnonjemačka podružnica.

Nakon ponovnog ujedinjenja, nadzor vozila mora se osigurati u cijeloj zemlji u roku od jedne godine, a istočnonjemačke registarske pločice svih motornih vozila moraju se zamijeniti u roku od još godinu dana. DEKRA je u stanju izvršiti ovaj zadatak zahvaljujući mobilnim inspekcijskim trakama, između ostalog. Već u listopadu 1991. milijuntu naljepnicu inspekcije u novim njemačkim državama izdaje DEKRA u Dresdenu.

Dekra 2003. godine otvara Tehnološki centar u Klettwitzu (u prvom planu). Najsuvremeniji laboratorij za mjerenje i ispitivanje u kombinaciji s Lausitzringom koji je DEKRA kupila 2017. godine stvara inovacijski centar za testiranje mobilnosti budućnosti.

Od siječnja 2000. godine DEKRA Arbeit GmbH pruža podršku zaposlenicima, ali i poslodavcima sa širokim spektrom modernih radnih i HR rješenja. Izvorni osnovni koncept za DEKRA Arbeit razvijen je krajem 20. stoljeća: DEKRA Grupa tražila je prikladan način za podršku zaposlenicima koji ulaze ili se vraćaju na tržište rada. Namjera je također bila ponuditi sudionicima aktivnosti osposobljavanja i stručnog usavršavanja koje pruža podružnica Grupe DEKRA Akademie GmbH učinkovitu odskočnu dasku u karijeri na ovaj način.

U siječnju 2000. ta je ideja puštena u rad na tri nedavno uspostavljene lokacije u Njemačkoj. Do 2004. godine nakon osnivanja DEKRA Personaldienste GmbH uslijedilo je proširenje portfelja na HR savjetovanje, a kada je u Hrvatskoj otvorena prva međunarodna stranica, DEKRA Arbeit postala je i međunarodna grupacija. DEKRA Event & Logistic Services GmbH širi svoj portfelj od 2007. godine. U 2016. godini portfelj usluga reorganiziran je u četiri odjela osobnog menadžmenta, upravljanja rješenjima, event & logističkog menadžmenta i HR Managementa, svaki s brojnim podređenim uslugama.