Arc flash

Analiza rizika od pojave Električnog luka (Arc Flash)

DEKRA nudi procjenu rizika za zaštitu Vaše opreme i radnog mjesta od električnih lukova

Naši DEKRA stručnjaci provode detaljnu analizu Vaše opreme i osiguravaju pravilno označavanje kako bi se izbjegle opasnosti ili nesreće povezane s električnim lukovima.
Električni lukovi predstavljaju ozbiljnu prijetnju za Vašu opremu iradnike. DEKRA nudi sveobuhvatnu procjenu kako bi se spriječile moguće nesreće uzrokovane električnim lukovima. Uz stručno vodstvo na licu mjesta i specijalizirani softver, izračunavamo incidentnu energiju (EI) u cal/m² i granicu električnog luka te analiziramo vjerojatnost pojave električnih lukova u Vašem okruženju. Na svakoj ploči i ormariću instalacija postavljamo naljepnice s relevantnim informacijama.
Električni luk je fenomen koji se javlja kada električna struja preskoči zračni razmak između dva vodiča. Ovaj fenomen proizvodi vrlo intenzivnu svjetlost i toplinu, te može biti izuzetno opasan. Električni luk se može pojaviti u različitim situacijama, kao što su kvarovi u električnim krugovima, oštećenje izolacije, ili neispravna oprema. Predstavljaju ozbiljnu opasnost za sve radnike, bilo da se radi o velikim proizvodnim pogonima ili malim uredima. Uzrokuju štetu na opremi i mogu dovesti do nesreća, stoga ih treba spriječiti. Zbog toga su potrebne pažljive procjene, osobna zaštitna oprema (PPE) i pravilno označavanje radne opreme prilikom dizajniranja i postavljanja elektroenergetskih mreža ili drugih električnih sustava, kao i tijekom redovitih inspekcija postojeće opreme.
Procjena za izbjegavanje Električnih lukova
DEKRA nudi jednostavnu i učinkovitu procjenu u četiri faze: prikupljanje podataka, modeliranje sustava, analiza i izvješće. Kao prvi korak, dostavljate dijagrame i crteže Vaših električnih sustava. Potom osobno pregledavamo opremu i postavke na licu mjesta kako bismo potvrdili i dopunili dostavljene informacije. Ovo uključuje inspekciju naponskih mreža, kablova i zaštitne opreme kako bi se identificirale moguće opasnosti i rizici. S prikupljenim podacima provodimo modeliranje sustava koristeći vrhunski softver koji ispunjava standarde Nacionalne udruge za zaštitu od požara (NFPA). Izračunavamo i analiziramo vjerojatnost stvaranja električnih lukova te određujemo potrebne sigurnosne udaljenosti za svaki električni ormar. Izračune vršimo za svaki uređaj pojedinačno, jer svaki uređaj ima različite granice pristupa.
Izračunati podaci potrebni su za analizu prema različitim scenarijima korištenja, uključujući:
  • analizu kratkog spoja
  • koordinacijsku analizu
  • analizu incidentne energije
Nadalje, optimiziramo postavke postojećih zaštita kako bismo smanjili ili potpuno izbjegli električne lukove. U završnom koraku, ublažavamo posljedice i osiguravamo označavanje za Vaše uređaje te nudimo prijedloge za PPE za vrijednosti incidentne energije iznad preporučenih.
Ne riskirajte nesreće s električnim lukovima. Osigurajte da je sva Vaša oprema pravilno instalirana i označena te kontaktirajte naše DEKRA stručnjake već danas. Imamo savršen plan procjene za očuvanje sigurnosti Vaše radne okoline.