Dekra Ekspert

Ekološke vinjete

Vinjete - dozvola za vožnju u ekološkim zonama Njemačke

S početkom 2008. godine, sukladno Europskoj direktivi, u Njemačkoj je stupio na snagu Zakon o ekološkim zonama kojim se ograničava prometovanje za sva vozila koja ne ispunjavaju određene ekološke standarde. Time je promet u mnogim gradovima dozvoljen samo onim vozilima koja posjeduju ekološku vinjetu. DEKRA će Vam na osnovu prometnih podataka Vašeg vozila izdati odgovarajuću ekološku vinjetu i moći ćete nesmetano i bez straha od visokih kazni putovati Njemačkom.


Ekološke vinjete u Njemačkoj obavezne su i za strane vozače

DEKRINA vinjeta za sigurnu i čistu vožnju
Prije ulaska u Njemačku dužni ste kupiti vinjetu za vožnju kroz ekološko zaštićene zone.

Europskom direktivom u određenim njemačkim gradovima (vidi kartu) i općinama stupila je na snagu, početkom 2008. godine, zabrana vožnje kroz ekološki zaštićene zone. Preduvjet je bio da se navedena područja u gradovima i općinama označe kao ekološki zaštićene zone. Prve takve zone uvedene su od 01.01.2008. u Berlinu, Kölnu i Hannoveru. Područja koja su osobito ugrožena mikro prašinom označena su posebnim znakom 270.1 kao: „ekološki zaštićena zona“. Uz njega se dodatnim znakom propisuje kojim vozilima je prema boji vinjete dopušten prolaz određenim područjem. Prestanak ekološki zaštićene zone također se označava znakom 270.2.

Dekra Ekspert Dekra Ekspert Dekra Ekspert

Izbjegnite kaznu - putujte sigurno

Vozilima bez ekološke vinjete nije dozvoljen promet kroz ekološki zaštićene zone. U suprotnome je propisana kazna u visini od 40 € i negativni bod u prometnom registru čak i onda kada bi za vozilo s obzirom na količinu mikro prašine prolaz bio dozvoljen. Sve to vrijedi i za osobna vozila, kamione i autobuse sa hrvatskim registarskim oznakama bez obzira radi li se o poslovnom ili turističkom putovanju.

DEKRA savjetuje: saznajte sve o ekološkim vinjetama u Njemačkoj i kupite je na vrijeme ukoliko namjeravate voziti kroz sve brojnije ekološki zaštićene zone u Njemačkoj.


Dekra Ekspert

Gdje i kada će se u Njemačkoj uvesti ekološki zaštićene zone?

Trenutno su uvedene i planiraju se uvesti slijedeće ekološki zaštićene zone:

 • 01.01.2008. Berlin, Hannover, Köln
 • 12.01.2008. Dortmund (Brackeler Straβ)
 • 01.03.2008. Ilsfeld, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, Reutlingen, SchwäbiscGmünd, Stuttgart, Tübingen
 • 01.08.2008. Pleidelsheim
 • 01.10.2008. Bochum, Bottrop, Dortmund, Duisburg, Essen, Frankfurt/Main, Gelsenkirchen, Mülheim an der Ruhr, München, Oberhausen, Recklinghausen
 • 01.01.2009. Bremen,Heilbronn,Herrenberg,Karlsruhe,Mühlacker,Pforzheim,Ulm
 • 15.02.2009. Düsseldorf,Wuppertal
 • 01.07.2009. Augsburg
 • 01.11.2009. Neu-Ulm
 • 01.01.2010. Bonn,Freiburg(Breisgau),Heidelberg,Münster,Pfinztal
 • 04.01.2010. Osnabrück
 • 01.01.2011. Leipzig

Kako do DEKRINE ekološke vinjete?

Kod DEKRE možete odmah naručiti ekološku vinjetu. Zato nam je potrebna preslika prometne knjižice ili dokaz o prvoj registraciji vozila. Za većinu vozila, osobita ona novijeg datuma proizvodnje, nakon provjere podataka odmah izdajemo odgovarajuću ekološku vinjetu ili Vas obavještavamo da zbog prevelike količine mikro prašine, za Vaše vozilo nije moguće izdati zatraženu ekološku vinjetu. U tom slučaju možemo, ukoliko Vi to želite, u slijedeća tri mjeseca pokrenuti postupak kako bismo možda naknadno dobili pravo za izdavanja ekološke vinjete od strane službenih nadležnih tijela Republike Njemačke. Ako i nakon toga Vaše vozilo ne steknete pravo na ekološku vinjetu navedenim vozilom ne smijete se kretati po ekološki zaštićenim zonama.

Naknada za ovu uslugu iznosi 200 kuna sa uključenim PDV-om. Ukoliko Vaše vozilo ne može dobiti ekološku vinjetu, naša potraživanja se smanjuju na 50 kuna sa uključenim PDV-om. Preplaćene iznose vraćamo. Ekološke vinjete u Hrvatskoj moguće je nabaviti jedino u uredima Dekre Ekspert i HAK-a.